Suomen Lomaposti on pirteä matkailun, vapaa-ajan ja kulttuurin erikoislehti. 

Laskettelu ja lumilautailu ovat talven iloja

Suomessa on runsaasti laskettelukeskuksia etelästä pohjoiseen. Jokaiselle laskettelusta kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva rinne, niin kokeneimmille laskettelijoille kuin vastaalkajillekin, sanoo Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.
Suomen Lomaposti esitti puheenjohtaja Lindforsille muutaman kysymyksen laskettelukeskusten tarjonnasta ja palveluista.

Miksi nyt kannattaa suosia kotimaisia kohteita?

– Suomalaiset hiihtokeskukset näyttivät vastuullisilla toimillaan viime kaudella, että lasketella ja lumilautailla voi terveysturvallisesti. Täsmälliset ohjeet, turvavälit ja raikas ulkoilma ovat mainio yhdistelmä. Kotimaiset hiihtokeskukset ovat hyvin hoidettuja, sieltä löytyy talvi ja laskettelu sekä lumilautailu. Se on upea koko perheen – tai isommankin kaveriporukan – yhteinen harrastus.

Mitä erikoisuuksia eri rinteet tarjoavat, mitä niistä voisit mainita, muutama esimerkki?

– Suomalaisten hiihtokeskusten lumetusjärjestelmiä ja -ammattitaitoa täytyy kyllä kehua. Heti kun lämpömittari painuu pakkasen puolelle, alkavat lumitykit pauhata. Meillä laskettelukausi on hämmästyttävän pitkä: kausi alkoi jo lokakuun 8. päivä Levillä ja Rukalla. Marraskuun puolivälin jälkeen auki oli jo yli kymmenen keskusta – jopa Etelä-Suomessa pääsi mäkeen. Kausi jatkuu ainakin äitienpäivään asti.

Kotimaisen tarjonnan laajuus?

– Meillä on yli 70 laskettelukeskusta ympäri Suomea, aivan etelärannikolta pohjoiseen asti.
Monissa keskuksissa on hyvät rinnealueet lapsille tai lajiin tutustuville, loistavat suorituspaikat lumilautailijoille ja freestyle-laskijoille sekä monipuolinen rinnevalikoima aktiiviharrastajille.
Aivan jokaiselle löytyy mielekästä laskettavaa.
Lisäksi pitää nostaa esille elämykset ulkoilmassa. Mäessä pääsee nauttimaan talvi-ilmasta ja vielä upean luonnon keskellä.

Hiihtokoulut ja niiden palvelulaajuus?

– Hiihtokoulu usein mielletään vain lasten tai aloittelijoiden paikoiksi. Toki hiihtokouluista löytyy kattava tarjonta heille, ja esimerkiksi koko maassa toimiva lasten Werneri-hiihtokoulu opastaa innostavasti lapset laskettelun ja lautailun maailmaan.
Hiihtokoulut ovat kuitenkin paljon muutakin: Laskettelu- tai lumilautaopettajia pitäisi kutsua valmentajiksi tai rinteiden personal trainereiksi. Heidän harjaantuneen silmän ja taitojen ansiosta kokenutkin laskettelija saa aivan uusia vinkkejä laskuunsa ja siten mäkipäivistä entistä hauskempia.

Lähikeskukset ja niiden merkitys?

– Lähikeskuksien voisi melkein sanoa olevan suomalainen erikoisuus – harvassa on yhtä paljon keskuksia ympäri maata.
Lähikeskukset tarjoavat talviset olosuhteet ja rinteiden riemut vaikka joka arkipäivä- ja ilta.
Sinne on helppo lähteä myös viikonloppuisin. Lumetusjärjestelmät takaavat lumiset olosuhteet, vaikka muuten talven tulo tökkisi. Kerran lumetettuja rinteitä ei vesisateet tai lämpöaallot pahemmin haittaa, vaan talvi pysyy pitkällä kevääseen.
Lopuksi Lindfors haluaa korostaa edelleen ajankohtaista terveysturvallisuutta:
– Viime vuoden tapaan hiihtokeskukset toimivat koronaepidemiassa vastuullisesti ja mahdollistavat terveysturvallisen liikkumisen. Keskuksissa on panostettu entistäkin enemmän lumeen: lumetusjärjestelmät mahdollistavat talven riemut aina pitkälle kevääseen asti, vaikka muuten sääolosuhteet
olisivat kurjat. Entistä useampi keskus myös säilöö talven lumet ja mahdollistavat varhaisen kauden avauksen kierrätyslumen turvin.
– Moni keskus on panostanut etenkin parkkeihin, kuten lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden suorituspaikat sekä lasten alueisiin. Hauskaa ja innostavaa tekemistä löytyy kaiken tasoisille ja ikäisille laskettelijoille, summaa Lindfors.

Ari Tulla

Jaa Rakkautesi