Suomen Lomaposti on pirteä, matkailun, lomailun ja kulttuurin erikoislehti.

emailtoimitus@lomaposti.fi phone041 314 9961

Kiekkokulma

Huikeaa draamaa Isku Areenalla

Pelicans toista kertaa peräkkäin liigafinaaleihin

Ari Tulla (13.4.2024)

Ottelun lähtökohdat olivat kristallin kirkkaat, Pelicans voittaessaan etenee viime kevään tapaan finaaleihin ja Kärpät sukeltaa kesälomalle. Mikäli Kärpät voittaa karuselli siirtyy pohjoiseen ja peli numero kuusi on edessä.

Pelicans aloittaa ottelun vahvasti, se onnistuu vyöryttämään hyökkäyspeliään kohti Tomi Karhusen vartioimaa Kärppä-maalia. Kärpät vaikuttaa jotenkin flegmaattiselta, tulee mieleen painaako luistin, onko mehut puristettu kärppälaumasta? Todennäköisesti tämä on vain näköharhaa, tuumaan mielessäni.

Norjalaispuolustaja Johannes Johannesen avaa maalihanat ja saa kotiyleisön villiintymään ajassa 6.31, esityön maaliin tekevät Jonas Enlund ja Antti Tyrväinen. Pitkälti lahtelaiskomennossa edetään ensimmäistä erää, tarkemmalla viimeistelyllä Pelsut olisivat jo pienellä karkumatkalla. Tilastotkin tukevat tätä, Niklas Kokolla ensimmäisessä erässä viisi torjuntaa ja Karhusella 13 torjuntaa.

Toinen erä kulkee myös pitkälti kotijoukkueen komennossa, erän ja ottelun puoliväliä lähestyessä pelikaaneilla on ollut hyviä ”mahkuja” lisämaalien tekoon, mutta myös Karhunen vieraiden maalissa pelaa hyvää peliä. Kärpät on myös sitkeä, se ei myy nahkaansa halvalla.

Päättyykö tämäkin matsi jalkapallolukemin, kuten pari edellistä joukkueiden välistä taistoa? Ei pääty, siitä pitää huolen Arttu Hyry, joka iskee ylivoimalla Kärpät tasoihin. Aikaa on vielä, mutta pian näyttää selvältä, että jatkoaika häämöttää.

Trilleri huipentuu jatkoajalla, jossa Konsta Hirvonen upottaa uransa tärkeimmällä maalilla Kärpät ja Isku Areena repeää ilonpitoon. Pelicans on finaaleissa ja tuttu Tappara on jälleen vastassa. Nyt on kuitenkin aika nauttia ja huokaista hetki.

-Me lyötiin tänään kaikki tiskiin, mutta Pelicans oli parempi, tunnusti rehdisti Kärppien päävalmentaja Ville Mäntymaa taiston tauottua.

Mitalipelit polkaistiin käyntiin, Pelicans voitokas

Ari Tulla (5.4.2024)

Ennakko:

Onko Lahden Pelicans heti niin sanotusti valmiina, kun mitalipelit alkavat, melkoisen raastavan IFK-sarjan jälkeen? Siinä yksi kysymys illan otteluun lähdettäessä. 

Oulun Kärpät oli saanut keskittyä muutaman päivän enemmän, onko siitä oululaisille etua?

Kärppien kasvatti Niklas Kokko haluaa varmasti myös näyttää jälleen tänään ja erikoisesti Kärppiä vastaan. Herkullista olisi kostaa oululaisseuran tyly kohtelu, jonka kohteeksi nuori maalivahti joutui vuoden vaihteen jälkeen.

1 erä:

Tunnelma on loistava heti alusta asti.  Molemmat fanipäädyt pitävät mukavasti metakkaa, äänijänteitä venytellään. Etä-Kärpät ovat paikalla melko runsaslukuisesti tai niin voisi olettaa, että ihan Oulusta asti kannattajia ei kovin paljon ole.

Kärpät aloittaa matsin heti vahvasti, Pelicans on vähän jäässä, se katselee ja ihmettelee. Nyt ei auta ihmetellä, mitalipelit ovat käynnissä ja jokainen tilanne pitää taas pelata täysillä.

Tuli kotijoukkueellekin paikkoja. Erän puolenvälin paikkeilla Pelicans sai hyvän näköisen maalipaikan, mutta Kärppä-puolustus blokkasi.

Pelicans pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Julius Hermonen otti kakkosen koukkaamisesta. Ei tulosta ylivoimalla, vaan syyllistyminen väärään vaihtoon, jäähy ja Kärpät rankasi heti, 0-1 vieraille.

2 erä:

Vähän käytäväpuheita tähän ensin: ”Tuodaan Pelicansille rahaa ja pidetään seura elossa”, toteaa joukkueen kannattaja kaverilleen erätauolla ja saa hyväksyvän nyökkäyksen.

Näitä kaveruksia eivät paljon porua aiheuttaneet lippujen hinnat ole haitanneet.

Itse pelissä Pelicansilla on paikkoja kuin hammaslääkärissä, mutta siltä puuttuu tylyys maalipaikoissa ja ehkä onnikin. Onni on ansaittava, muistan Pelicansin ex-päävalmentaja Hannu Aravirran joskus sanoneen. Niin se vaan on.

Ottelu on jo yli puolenvälin, kun Pelicansin ylivoimapeli viimeinkin natsaa. Tutut nimimiehet värkkäävät tasoituksen. Maalintekijänä Patrik Carlsson ja syöttöpisteet saavat Nathan Schnarr ja Ryan Lasch.

Kolmanteen erään lähdetään jännittävistä 1-1 lukemista.

3 erä:

Kolmanteen erään vieraat pääsivät ylivoimalla, mutta Niklas Kokko hoiti hommat maalillaan tyylikkäästi ja erän puolivälissä ykköskentän laituri Aatu Jämsen iskee päädystä kimmonneen kiekon ohi Kärppä-vahti Tomi Karhusen. Se jäi ottelun voittomaaliksi.

Pelicans- Kärpät otteluvoitot 1-0

Sarja jatkuu 6.4. Oulussa ja Isku Areenalla taas 9.4.

Pelicans-pelaajat ja maskotti Pekko kiittävät kotiyleisöä tuesta ottelun jälkeen.

Pelicans ei onnistunut katkaisemaan sarjaa

Ari Tulla (28.3.2024)

Neljännesfinaalit: Pelicans -HIFK otteluvoitot 3-2

Helsingin IFK:lla oli neljännesfinaaleissa eli puolivälieräsarjassa otteluvoittojen ollessa 3-0 Pelicansille aikamoinen vuori kiivettävänä.  Mutta se on noussut vuoren rinnettä kärsivällisesti yli puolenvälin ja hiipinyt Pelicansin tuntumaan kahdella peräkkäisellä voitolla. Lahtelaiset johtavat toki vielä sarjaa otteluvoitoin 3-2 ja voivat lähettää IFK.n kesälomalle seuraavassa matsissa, joka pelataan Helsingissä lauantaina. 

Kiirastorstain kamppailu joukkueiden välillä oli taattua playoffs-kamppailua. Tilaa ja aikaa ei ollut hienoihin kuvioihin ja mailakamppailu oli näkyvää ja väkevää- Pelicans ei päässyt oikein kunnolla ns. sota-alueelle, kun taas IFK onnistui tekemään maalit läheltä ohi Pelicans-veskari Niklas Kokon. Kokkoa maaleista ei voi syyttää. 3-0 osuman iski Iiro Pakarinen tyhjiin, kun Pelicans haki kavennusta ilman maalivahtia.

Yrityksen puutteesta kotijoukkuetta ei voi syyttää. Näyttävää pelinhallintaa ja painetta vieraiden päätyyn saatiin aika ajoin, mutta viimeistely ontui. Kiekot pysähtyivät joko IFK-puolustajien blokkauksiin tai viuhuivat hiukan ohi maalin. Niko Hoviselle nollapeli stadilaisten maalilla tuli ilman näyttäviä haamutorjuntoja, niihin kun ei tällä kertaa ollut tarvetta.

Tämä ottelusarja jatkuu Helsingissä 30.3. ja tarvittaessa vielä Isku Areenalla Lahdessa 2.4.

Liigan loppuhuipennus – Playoffs- kevät on täällä taas

Ari Tulla (20.3.2024)

Jääkiekon SM-liigakauden 2023-24 loppuhuipennus on käynnistynyt. Pudotuspelikevät on valmis toden teolla alkamaan. Kausi 2023-24 alkoi syyskuussa ja nyt puolen vuoden jälkeen ollaan playoffs- tunnelmissa, kun maaliskuinen aurinko jo hiukan lämmittää. 

Kuusi liigajoukkuetta: Tappara, Ilves, Pelicans, Kärpät, Jukurit ja HIFK selvisivät suoraan pudotuspeleihin. Nämä joukkueet aloittavat urakkansa keskiviikkona 20.3. ja torstaina 21.3. neljännesvälierissä.  Villikorttikierrokselle selvinneet ns.säälijoukkueet pelasivat keskenään paras kolmesta sarjan, josta voittajiksi selviytyivät KalPa ja TPS.

Pelicans ja IFK puolivälieräparina

Pelicansin, tukkoisen alkukauden jälkeen hienon nousun tehneen ja runkosarjassa kolmanneksi nousseen lintuparven vastus välieräsarjassa on Helsingin IFK. Tunnetta ja taklauksia ja varmasti myös jälkipelejä on kosolti luvassa. Näistä kahdesta Pelicans on liikkuvampi, mutta IFK.n puolustus on kova ja joukkue on sitkeä. Tasasia pelejä on luvassa ja hyvinkin voidaan mennä seitsemänteen peliin, ennen kuin tästä parista jatkoon menijä saadaan selville. Kotietu voi nousta arvoon arvaamattomaan ja se on lahtelaisnipulla.

Muistetaan viime kevään vastaava puolivälieräsarja KalPaa vastaan, josta Pelicans paineli jatkoon ja lopulta aina hopealle saakka tästä vaiheesta juuri kotiedun turvin.

Pelicans-HIFK puolivälieräottelu numero yksi alkaa tänään keskiviikkona Isku Areenalla kello 18.30.

Tilastonikkareille tietoa

Kulunut runkosarja tarjosi uusia ennätyksiä joukkueiden menestyksestä kertovissa lukemissa. Liigan tiedotus kokosi ja esitteli listan ennätyksistä – niin positiivisista kuin negatiivisistakin numeroista.

Katsauksessa käytettiin sarjataulukkotietoihin perustuvia lukuja ja niitä verrattiin joukkueiden aikaisempiin Liiga-kausiin. Sarjataulukkosivulla olevien tietojen lisäksi mukana vertailuluvuissa ovat pisteprosentti sekä tehtyjen ja päästettyjen maalien keskiarvot. Vertailussa ovat mukana Liigan runkosarjakaudet vuodesta 1975.

Tässä lyhyesti kolmesta liigajoukkueesta muutamia poimintoja joukkuekohtaisia ennätyksiä kauden 2023-24 osalta Liigan uutisista poimittuina. (lähde: Liiga uutiset)

Ilves

Eniten voittoja varsinaisilla peliajoilla, 33. Entinen ennätys, 32, kausilta 2019–20 ja 2022–23.  Eniten voittoja jatkoaikaottelut mukaanlukien, 40. Entinen ennätys, 39, kaudelta 2022–23. Eniten pisteitä, 120. Entinen ennätys, 114, kausilta 2019–20 ja 2022–23. Suurin pistekeskiarvo, 2,00. Entinen ennätys, 1,93, kaudelta 2019–20.

Pelicans: Eniten voittoja varsinaisilla peliajoilla, 31. Entinen ennätys, 30, kausilta 2011–12, 2018–19 ja 2022–23

HIFK: Eniten tasapelejä varsinaisilla peliajoilla, 18. Sivuaa ennätystä kausilta 2010–11 ja 2018–19.

Eniten kotitasapelejä varsinaisilla peliajoilla, 12. Entinen ennätys, 9, kaudelta 2010–11.

 Eniten kotihäviöitä jatkoaikaotteluissa, 8. Entinen ennätys, 5, kausilta 2004–05 ja 2010–11..

Pelicans kohtasi kauden viimeisessä runkosarjan ottelussa SaiPan. Pelicans nollasi idän sputnikit maalein 3-0.

HIIHTO

SALPAUSSELÄN KISAT 1-3.3.2024

Suomalaismenestys Salpausselällä yllätti

Ari Tulla (4.3.2024)

Maailmancupin pisteistä taisteltiin Lahdessa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna niin hiihtoladulla kuin mäessäkin. Perinteiset Salpausselän kisat kokosivat 1-3.3. jälleen maailman maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn kärkinimet Selälle.

Kotiyleisön edessä hiihtäneet suomalaiset yllättivät iloisesti. Kirkkaimpina tähtinä tuikkivat 20 kilometrin naisien kilpailun voittanut Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen 20 kilometrin kakkossijalla ja Kerttu Niskanen, joka nappasi ensimmäisen palkintokorokesijan (kolmas) Salpausselällä. Suomalaismenetystä täydensivät parisprintissä Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo ja Iivo Niskanen sekä Lauri Vuorinen.

Yleisö oli myös ihan mukavasti löytänyt tiensä kisakatsomoon ja Salppurin tunnelmahan on aina  loistava ja ainutlaatuinen. Sitä kiittelivät taas Suomen joukkueen jäsenet kilpaa ja aivan syystä.

Salpauselän kisat ovat pitäneet pintansa aina vaan monipuolistuvassa ohjelma- ja elämystarjonnassa. Kisat tarjoavat aina jotain vähän kaikille.  Oheisohjelma tuo kisa-alueelle takuuvarmasti myös muitakin katsojia kuin todellisia hiihtoniiloja nauttimaan talvisesta ulkoilmakarnevaalista. Ja yritykset tietysti ”roudaavat” henkilökuntaansa VIP-katsomoihin tuttuun tapaan myös.

Liigassa ratkaisun hetket lähestyvät

Ari Tulla (29.2.2024)

Lahdessa vietetään urheilun juhlaa tulevana viikonloppuna. Perinteiset Salpausselän kisat starttaavat perjantaina 1.3. kestäen viikonlopun ja Pelicans kohtaa Liigassa Lukon lauantaina kiivaassa taistelussa hyvistä asemista pudotuspeleihin.

Tappara nousi liigakärkeen lyömällä tänään kotihallissaan Pelicansin niukasti 2-1. Piikkipaikan ja runkosarjan voitosta kisa käy tamperalaisseurojen kesken. Pelicans, Kärpät Jukurit ja HIFK ratkovat näillä näkymin sijat 3-6. Hyvät mahdollisuudet on siihen, että Pelicans ja HIFK ovat vastakkain puolivälierässä. Niistä matseista ei tunnetta taatusti puuttuisi ja voi jo arvata, että vahvalta parranpärinältä ja jälkipeliltäkään ei vältyttäisi.

TPS:n Viljami Marjala johtaa Liiga-tulokkaiden maali- ja pistepörssejä. Keskushyökkääjä on rikkonut jo TPS-tulokkaiden piste-ennätyksen, ja Liigan kaikkien aikojen tilastossa on ohitettavana legendatason pelaajasuuruuksia, kerrotaan Liigan tiedotteessa:

21-vuotias Marjala teki debyyttinsä Liigassa jo viime kaudella, mutta pelasi pääosan kaudesta TPS:n U20-joukkueessa. Viime kauden päätteeksi hänet valittiin U20 SM-sarjan tähdistökentälliseen.

Tällä kaudella Marjala on kantanut vastuuta TPS:n Liiga-miehistössä tasaisesti kasvavalla peliajalla. Kauden tärkeimpien pelien lähestyessä Marjala on noussut Liigan kuumimpien pelaajien joukkoon.

Helmikuun kahdeksassa ottelussaan Marjala on koonnut peräti 13 (8+5) pistettä. Hän on tähän mennessä helmikuun paras pistemies ja maalintekijä ja tehnyt yli 28 % joukkueensa kaikista kuukauden maaleista.

Sunnuntaina Ässiä vastaan Marjala kirjasi pisteet 2+1 ja rikkoi samalla Kaapo Kakon nimissä olleen TPS-tulokkaiden piste-ennätyksen.

Liigan kaikkien aikojen tulokastilastossa Viljami Marjala on tällä hetkellä sijalla 14. Liiga-tulokkaiden yhden kauden piste-ennätys, 58, on Teemu Selänteen ja Pekka Peltolan nimissä.

Pelicansin puolustus vahvistuu

 Ari Tulla (9.2.2024)

Tänä aamuna kilahti sähköpostiini Pelicansin toimistolta odotettu viesti ja vahvistus jo jonkin aikaa velloneille huhuille: Ben Blood palaa Pelicansiin. Hallilla toki olin siitä jo ”käytäväpuheissa” kuullut.

Lahden Pelicans ja kokenut yhdysvaltalaispuolustaja Ben Blood solmivat loppukauden mittaiseen sopimukseen. Sopimukseen sisältyy optio kaudesta 2024-2025. Blood palaa Lahteen pelattuaan alkukauden Saksan DEL-liigassa Löwen Frankfurtin joukkueessa.

Bloodin saaminen takaisin Pelicansiin oli pitkien ja monivaiheisten neuvottelujen takana, mutta onneksi odotus lopulta palkittiin, kerrotaan Pelicansin toimitusjohtajan Lauri Pöyhösen lähettämässä tiedotteessa.

Jos toimisto on onnistunut tämänpäiväisen uutisen myötä työssään, niin hyvin kulkee Pelicansilla myös kaukalossa.

Viimeksi kalakukkokaupungin pojat lähtivät Isku Areenalta tyhjin käsin keskiviikon (7.2.) ottelusta 3-0 tappio niskassaan. Se oli pelikaaneille jo yhdeksäs perättäinen kotivoitto. Ottelu oli hyvätasoinen liigakamppailu, jossa molemmat joukkueet sekä puolustivat että hyökkäsivät tasokkaasti. Ensimmäistä maalia saatiin odottaa yli ottelun puolivälin, jolloin taikuri Aatu Jämsen (kuvassa) sivalsi kotiyleisöä helpottaneen ja ilahduttaneen avausmaalin. Pohjatyön maaliin tekivät Nathan Schnarr ja Lubos Horky.

Tänään on luvassa lahtelaisyleisölle taas herkkua, kyseessä on liigan kärkikamppailu, kun sarjakärki Ilves Tampereelta mittaa Pelicansin kotikunnon. Ottelu Isku Areenalla alkaa kello 18.30.

Pitkä putki

(26.1.2024) Ari Tulla

Elämä on voittoja ja tappioita, sama se on liigakiekossakin. Voitot ja tappiot lasketaan ja varsinkin putket, koostuvat ne sitten voitoista tai tappioista. Ne ovat aina esillä mediassa ja kiekkoväen puheissa.

Pelicans teki komeaa seurahistoriaa voittamalla putkeen kahdeksan ottelua varsinaisella peliajalla.  Se on uusi seuraennätys. Lahtelaisten voittojunan karautti sitten raiteiltaan keskiviikkona Porin Ässät kotivoitolla Isomäen hallissa 2-1. Ässät on tunnetusti kova kotijoukkue ja sen sai tuta nyt pussinokat. Uutta putkea voisi aloittaa rakentamaan, vaikka tänään, kun Pelicans ja HPK kohtaavat liigapelissä Isku Areenalla. Tuossa matsissa pelataan myös Hämeen herruudesta, siinä voitot ovat Pelicanseille selkeästi 2-0 ja pisteet tennislukemin 6-0. Mikäli pelikaanit ottavat yhdenkin pisteen illan ottelusta herruusmittelö on taputeltu.

Pelicans on noussut sarjataulukossa viidenneksi iskuetäisyydellä kolmantena ja neljäntenä majaileviin Mikkelin Jukureihin ja Helsingin IFK.hon. IFK on pelannut kolme ottelua enemmän kuin Pelicans. Saumat ovat siis varsin mallikkaat, kun kevään tosipelit lähestyvät. Nyt täytyy vaan pitää tämä sama tekemisen taso ja luottaa omaan sapluunaan ja tekemiseen, niin kyllä tästä hyvä tulee.

Pelicansin peli yskähteli syksyllä, Tapparan peli on taas yskähdellyt viime aikoina ja myös IFK on tuskaillut pelinsä kanssa. Ja kun lisätään soppaan vielä kriisijoukkue Lappeenrannan SaiPa ja valmentajasekoilustaan tunnettu JYP Jyväskylästä, niin puhetta ja parranpärinää on Suomen suosituimman palloilusarjan ympärillä taas riittänyt.

Onko SaiPa Liigan häpeäpilkku?

(12.1.2024) Ari Tulla

Liigassa on kuten aikaisemmilakin kausilla monen kerroksen joukkueita. Varsin yksiselitteistä on, että siellä Liigan kylmimmässä kellarissa on tällä kaudella Lappeenrannan SaiPa. Joukkue on onnistunut saalistamaan ainoastaan kaksi kolmen pisteen voittoa, kun se on tahkonut 35 ottelua (ennen tämän illan KalPa-peliä).

Tällä viikolla se vieraili Lahdessa. Peli oli ns. opiskelijapeli, johon opiskelijat pääsivät edullisemmin, jotenkinhan halliin piti saada väkeä. Vierasjoukkue kun ei ole mikään kassamagneetti. En tiedä mitkä olivat joukkueen odotukset ennen peliä, mutta lopputulos oli SaiPan kannalta tutun tyly 1-5 ja hyvää yötä. Ensimmäisen erän se rimpuili vielä Pelicansin mukana, mutta sitten oli enemmän tai vähemmän kotijoukkueen jaloissa. Viimeisessä erässä se tosin kyllä rakenteli paikkoja, mutta ei saanut niistä paikoista maalin maalia. Sputnikit lähtivät pimeään tammikuun iltaan vähän liiankin tuttu tunne mukanaan; turpiin tuli taas. Mutta ei auta itku ei, eteenpäin on vaan mentävä.

Mediassa ja somessa on luotu kuvaa SaiPasta Liigan häpeäpilkkuna. Tässä jutussa ei ole nyt tarkoitus enempää lyödä lyötyä. Mennään eteenpäin.

Pelicansin tammikuu on työntäyteinen, kuten muillakin joukkueilla. Vielä on luvassa kahdeksan matsia ja seuraava kotipeli on 17.1., kun TPS saapuu Isku Areenalle. Ottelu alkaa arkiotteluna tuttuun tapaan kello 18.30.

SaiPan kannattajanurkkauksessa Isku Areenalla oli väljää keskiviikon pelissä. Hattua pitää nostaa näille joukkueen sitkeimmille kannattajille.

Jesse Kiiskinen, taisteleva Pelicans-hyökkääjä

(29.12.23) Ari Tulla

Lahdessa torstaina (28.12.) pelattu vuoden viimeinen liigapeli Pelicansin ja Porin Ässien välillä päättyi kotijoukkueen ansaittuun 5-2 voittoon. Voiton vakuuttavin takuumies oli jenkkihyökkääjä Ryan Lasch, tehoin 1+1. Maalikin tuli herralle tälle sesongille sitten viimein, kun hän pääsi tyrkkäämän kiekon tyhjään rysään Ässien hakiessa kavennusta ilman maalivahtia.

Maalissa Jesper Patrikainen oli vakuuttava ja ottelun ensimmäisen maalin (1-0) tehneen Pelicans-kasvatin Jesse Kiiskisen (kuva) peliä oli taas kerran ilo seurata. 18-vuotiaan laitahyökkääjän taisteluilme ja kamppailupelaaminen olivat kohdillaan ja se tuotti nyt myös tulosta maalin muodossa. Mies erottuu kaukalossa, ei vaan kypärästä (läpimurtokypärä), vaan myös rohkeudesta pelata ja taistella peräänantamattomasti.

Pelicans-käskijä Tommi Niemelä kehui taiston tauottua lehdistölle koko joukkueen sitoutumista ja peli oli hänen mukaansa osoitus siitä ”kuinka hyvä joukkue me voidaan olla parhaimmillaan”.

Kalenterivuoden viimeinen ottelu Pelicansin osalta on lauantaina Raumalla, jossa se kohtaa paikallisen Lukon. Joukkueiden väliset ottelut ovat kuluvalta kaudelta 1-1 ennen tuota kamppailua. Kotitaika on pitänyt aiemmissa kohtaamisissa, nyt sen Pelicans saisi murtaa. Siitä olisi sitten hyvä lähteä raketteja ampumaan.

Jesse Kiisikisen kuluvan kauden teholukemat ovat 2+4. Liigapelejä kaudelle on kertynyt 29.

Tasainen keskikasti

(27.12.23)

Tasainen keskikasti Liigassa on kolmen pisteen sisällä. Jukurit on neljäntenä 51 pisteellä ja siltä tapaninpäivänä kuokkaan (4-1) ottanut Lahden Pelicans majailee taulukossa yhdeksäntenä 48 pisteellä. Tamperelaisseurat Tappara ja Ilves ovat menneet menojaan, kärkikaksikko porskuttaa kaukana muista. Runkosarjan puolivälin krouvi on jo ylitetty. Katseet kääntyvät kevääseen.

TPS (Turku), Sport (Vaasa), JYP (Jyväskylä) ja KooKoo (Kouvola) ovat siinä sääliviivan molemmin puolin taasen neljän pisteen sisällä, toki hieman erilainen määrä otteluita pelattuna. Tammikuun pimeisiin iltoihin lähdetään siis kutkuttavista asetelmista. Se kuka nyt jaksaa tahkota omaa pelisysteemiään nöyrästi, tehokkaasta ja tuloksekkaasti on kevään asetelmia ajatellen hyvissä lähtökuopissa. Rukosarja päättyy maaliskuun puolivälissä ja sitten alkavat tosipelit himoitusta Kanada-maljasta.

Surkeasti menneen alkusyksyn jälkeen Pelicans on nostanut pelaamisen tasoa ja intensiteettiä sekä sitä myötä sijoitustaan sarjataulukossa. Kymmenestä viimeisestä ottelusta Pelicans on poistunut kaukalosta vain kahdesta matsista saamatta pistettäkään. Kuntopuntari on siis aivan kohdallaan. Lama on ohitettu ja kevät näyttää, kuinka korkealentoista pelikaanien kiito ja liito voi olla ja mihin se lopulta riittää.

Huomenna torstaina (28.12.) pussinokat saa vieraita Porista, kun sikäläinen Ässät testaa kotijoukkueen päivän kunnon ja tason Isku Areenalla kello 18.30 alkavassa ottelussa.

                                                                                                                                                                         Ari Tulla

Pelicans tarvitsee taas tarkkaa puolustamista, kun Ässät hyökkää kohti Pelicansin päätyä.

Ryan Lasch ja erikoinen tilasto

(30.11.2023)

Pelicans on neljästä viimeisestä pelistä kahminut kymmenen pistettä. Orastava voittoputki katkesi ja jäi lopulta kolmen pelin mittaiseksi, kun KalPa vei voittolaukauskilpailun jälkeen lisäpisteen itselleen liigataistossa Niiralan montussa keskiviikkona. Pelicans oli Itä-Suomen turneella, edellisenä iltana se oli Lappeenrannassa SaiPaa vastaan maalilla parempi, loppulukemat pelikaaneille 3-2.

Lahtelaiset ovat myötätuulessa, viimeiset matsit ovat osoittaneet nousukiidon merkkejä. Kuinka pitkälle se riittää jää nähtäväksi. Upea ja riemastuttava kotivoitto HIFK:ta vastaan täyden tuvan edessä oli varmasti itseluottamusta kohottava juttu joukkueelle ja myös taustaorganisaatiolle. Vaisu alkukausi kun on ollut puheenaiheena ei vaan Lahdessa vaan koko kiekkoa seuraavassa Suomessa.

Yksi kauden erikoisuus on se, että Ryan Lasch (kuvassa) on Pelicansin sisäisen pistepörssin ykkönen, vaikka miehen maalisarake näyttää tällä hetkellä pyöreätä nollaa. Syöttöpisteteitä onkin komeat 22.

Pelicansin jenkkivahvistus on siten ensimmäinen pelaaja, joka on kerännyt kasaan jo 22 syöttöpistettä tekemättä kauden ensimmäistä maalia. Se antaa odottaa vielä itseään, kenties tärkeimpiin otteluihin.

Aiemmin tämän tilaston kärkipaikkaa piti hallussaan HIFK:n kasvatti, nykyisin Ruotsissa HV-71:ssa pelaava Tommi Tikka.

Seuraavan kerran pussinokat nähdään Isku Areenalla lauantaina 2.12., kun joukkue kohtaa klo 17.00 alkavassa ottelussa juuri 100-vuotis juhlia viettäneen JYPin Jyväskylästä.

Ari Tulla


Ryan Laschilla on erityinen piste-ennnätys Liigassa.
(kuva; Jukka Rautio/ Europhoto.)

Pelicansille niukka voitto

(23.11.2023)

Hämeen herruus osaottelu kaksi pelattiin torstaina reilun 3000 katsojan edessä Isku Areenalla. Pelicans oli parempi 3-1 syksyn ensimmäisessä koitoksessa HPK:ta vastaan Hämeenlinnassa ja nyt niukasti yhdellä maalilla parempi, kun joukkueet kohtasivat tällä kaudella toistamiseen ja nyt Lahdessa. Ottelu päättyi kotiyleisön riemuksi pussinokille 2-1.

Molemmista joukkueista näkyi, miksi ne ennen illan matsia majailivat sijoilla 13 ja 14. Jääkiekko on maalintekopeli ja sellaista juonikasta kiekkoa ei kumpikaan joukkue esittänyt, että reppu olisi voinut heilua vastustajan päässä oikein kunnolla ja reippaasti. Innosta se kyllä jäänyt kiinni. Välillä pelaajien ajatus kulki nopeammin ja kiekko vaan ei pysynyt siinä vauhdissa mukana. Syöttöjen vastaanotto oli osin luokatonta ja kiekko kimpoili vastustajalle ”iloisesti” vuorotahtiin. Ylivoimapelissä ei totisesti ollut hurraamista kummankaan joukkueen osalta. Varsinkin Pelicansilla oli vaikeuksia saada edes kontrolloitua ylivoimapeliä vastustajan puolustuspäähän, puhumattakaan laukauksista kohti Sami Rajaniemeä (HPK:n maalivahti). Umpisurkeata ylivoimaa. Ei ihme, että katsojat jo vähän aloittelivat vihellyskonserttia.

Pelicansin ylivoimaprosentti on Liigan heikoin. Tapparalla, yllätys yllätys, se on tällä hetkellä sarjan parhain. Jos pelikaanien peli muutoinkin nyt tökkii, on ylivoimapelaamisessa Tommi Niemelällä ja kumppaneilla paljon miettimistä ja tekemistä.  Pelit kun usein voitetaan hyvän yv-pelin ansiosta.

Matsit Isku Areenalla jatkuvat jo lauantaina 25.11. Pelicans kohtaa klo 16 alkavassa ottelussa Helsingin IFK:n, Luvassa on rytinää ja vauhdikasta kiekkoa, jos vanhat merkit kutinsa pitävät, ja miksi eivät pitäisi.

Ari Tulla

Toni Utunen kirjautti kaksi syöttöpistettä ottelussa HPK:ta vastaan.

Missä mennään Pelicans?

(31.10.2023)

Kun Pelicansilla on takana syksyn liigapelejä 17 on hyvä tarkastella hieman tilastoja. Joukkue on esiintynyt ennen tämän illan KalPa- ottelua kotijäällä seitsemässä ottelussa. Täyteen kolmen pisteen pottiin kotona se on pystynyt vain pari kertaa: kauden ensimmäisessä kotipelissä Kärppiä vastaan ja reilu viikko sitten se avasi Lukon 6-3 voitolla. Muutoin on tullut kotiyleisön edessä lunta tupaan enemmän tai vähemmän. Kahdesta kotimatsista vielä jämäpisteet, joten kokonaissaldo on kahdeksan pistettä. Vertailun vuoksi pussinokkien viime kauden vastaava saldo oli 17 pistettä.

Vieraissa on napsittu enemmän pisteitä, toki siellä on pelattukin jo kymmenen matsia. Kotiin tuotavaksi on kertynyt 12 pistettä. Näistä kertyy tuo 20 pistettä, jotka oikeuttavat tällä hetkellä taulukossa sijaan 13.

Joukkue kun joukkue tarvitsee menestyäkseen voittavan maalivahdin. Tällä hetkellä Pelsuilla ei valitettavasti sellaista tai sellaisia ole. Jussi Olkinuoran epävarmuus maalinsuulla on selvästi näkynyt ihan piippuhyllylle saakka, torjuntaprosentin ollessa vaatimaton 88,24%.  Jasper Patrikainen on taas ollut tolppien välissä seitsemässä pelissä torjuntaprosentilla 86,50. Noilla torjuntaprosenteilla ei ymmärrettävästi olla ihan kärkikahinoissa maalivahtipörssissä. Tosin samaan hengenvetoon täytyy myös muistuttaa, että ei homma ole pelkästään veskareista kiinni ollut. Koko joukkue tarvitsee aivan kuin uuden startin kaudelle, jotta ennakko-odotuksiin voidaan vastata. Ja ne odotuksethan, kuten tiedämme, eivät ole mitenkään vaatimattomia.

Jo tänään on mahdollisuus kirkastaa kotiotteluiden vaatimatonta saldoa ja lihottaa pistepussia, kun KalPa Kuopiosta vierailee Isku Areenalla. Ottelu alkaa kello 18.30.

Ari Tulla

Tommi Niemelä jättää Pelicansin

(27.10.2023)

Valmentajien ”vaihtoviikot”, niin sanotut tuolileikit, tulevat sopimukset ja uutiset niistä ovat hallinneet viime aikojen kiekkokeskustelua.  Helsingin IFK:n Ville Peltonen ei vaihda seuraa vaan jatkaa Helsingissä tutussa ja hänelle erikoisen tärkeässä ja rakkaassa seurassa valmentamista ainakin tulevat kaksi kautta käynnissä olevan kauden jälkeen, ellei mitään erikoista tapahdu. Ainahan voi tietysti tapahtua, mutta perusolettama on tämä.

Lahtelaisittain kiinnostava uutinen oli tietysti Tommi Niemelän valmennuspestin päättyminen neljän kauden jälkeen täällä mastokaupungissa ja tiedot vievät mistä ensi kaudeksi Tampereelle Ilveksen valmentajaksi. Vielä kuluvan kauden Niemelä antaa ammattimiehen elkein varmasti sataprosenttisen panoksensa pussinokkien puolesta ja pyrkii yhdessä joukkueensa kanssa jatkamaan mitaliketjua viime keväästä, kirkkaimpana unelmana tietysti mestaruus. Siihen olisikin aika rouheaa päättää valmennusura Pelicansissa ainakin tällä erää.

Pelicans sukelsi ja kyykkäsi alkukaudesta aika pahasti. Viime peleissä on palattu taas voittavaan ja Pelsujen näköiseen ja oloiseen kiekkoon. Tekemisessä on ollut sellaista ryhdikkyyttä, jota odotukset ja joukkueen pelaajamateriaali antavat luvan odottaakin. Neljästä viimeisestä liigamatsista on käteen jäänyt ihan mukavasti pisteitä. Ei kun eteenpäin vaan…

Ari Tulla

Vaasalaiset kävi ryöstöretkellä

 (29.9.23)

Liigakausi 2023-24 avattiin Lahdessa syyskuun puolivälissä vauhdikkaasti ottelulla Pelicans- Kärpät. Ottelusta ei vauhtia puuttunut, molemmat pelasivat raikasta hyökkäyspeliä. 3500-päinen yleisö nautti varmasti näkemästään. Pelicans avasi kautensa kotiyleisön edessä maukkaalla 4-1 voitolla. Sen jälkeen on ollut tahmeampaa. Viime kevään hopeajoukkueen peli on jotenkin vielä hakusessa.

Niin se oli perjantai-illassakin Isku Areenalla Vaasan Sporttia vastaan. Vieraat pääsivät iskemään avausmaalin ensimmäisessä erässä aivan tyypillisestä kaksi vastaan yksi- hyökkäyksestä ja Pelicansin veskari Jasper Patrikainen joutui antautumaan ensimmäisen kerran.

Vaasalaisten ilo avausmaalista kesti tosin vain noin neljä minuuttia, kun Aleks Haatanen pienen maalinedustahässäkän jälkeen pääsi tuikkaamaan kauden avausmaalinsa ja peli oli tasan 1-1.

Yksi jääkiekon lainalaisuuksista ja vanhoista totuuksista on se, että joka tekee ensimmäisen maalin todennäköisemmin voittaa koko matsin. Niin kävi nytkin.

Ensimmäinen 20-kymppinen oli Pelicansin ja kakkosketjun sentteri Elias Vilen veikin kotiyleisön riemuksi pelikaanit 2-1 johtoon, kun digitaalit näyttivät aikaa 15.42.

Toinen erä oli tasaisempi, molemmilla joukkueilla kiikaritehot ja kolmanteen erään lähdettiin kotijoukkueen 2-1 johdossa. Pelicansin jänne ei kestänyt koko ottelua ja Sport nappasi 4-2 voiton myötä täyden pistepotin.

Johtuneeko pussinokkien alkukauden vaisuista esityksistä vai mistä, että perjantai-illan kiekkopeliin oli vaivautunut vain reilut 2800 katsojaa. Mene ja tiedä.

No, tätä maratonia on vielä jäljellä, Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelää lainatakseni, nyt pelattu vasta 7/60 runkosarjan peliä. Tämä on tietysti totta. Joidenkin palasien Pelsujen pelissä täytyy vaan loksahtaa kohdalleen, aikaa toki on.

Ari Tulla

Peli on vihelletty poikki, näyttää erotuomari Pelicans- Sport ottelussa.

Liiga on täällä taas -avoin vai suljettu?

(15.9.23)

Viime kauden finaalijoukkueet iskivät keskiviikkona yhteen Tampereella liigakauden 2023-24 täydellä avauskierroksella. Tosin Lukko ja HPK ehtivät ottaa varaslähdön Liigaan päivää ennen kauden varsinaista starttia.

Tampereen reissu jäi Pelicansin osalta tuloksen tekemisen kannalta laihaksi; ei maalin maalia, eikä pisteen pistettä. No, kasvojen pesun paikka on jo onneksi lauantaina kotiaskissa, kun vieraaksi saapuu vieraita pohjoisesta, Oulun Kärpät. Ottelu Isku Areenalla alkaa kello 17.00.

Tämän kauden alla on kiekkoväkeä puhuttanut muun muassa sarjajärjestelmä. Suuri osa pelaajista ja maksavasta yleisöstä haluaisi sarjan avoimeksi. Liigajohto ei.

SM-liigan avaustilaisuudessa Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen ei halunnut puhua sarjajärjestelmän uudistamisesta ja halusi, että siitä eivät puhuisi muutkaan.

Mutta mutta, karsintapelit takaisin, se on monien kiekkofanien toivelistan kärkipäässä. Loppuisi samalla se jokavuotinen joulun jälkeinen farssimainen tyhjennysmyynti, jossa ilman panoksia pelailevat joukkueet laittavat parhaat pelimiehensä ”lihoiksi.” Kauden loppuun saataisiin pudotuspelien rinnalle jännittävät kamppailut sarjapaikasta.

Summa summarum, Suomen suosituin palloilusarja on taas käynnistynyt. Puhetta, parranpärinää, väittelyä ja vänkäämistä riittää taas kiekkoa eri tavoin seuraaville reilun puolen vuoden ajaksi.

Palataan Pelicansiin tarkemmin seuraavassa jutussa. Hyvää kiekkokautta kaikille!

Ari Tulla

Liigan pudotuspelit käynnistyivät Lahdessa makealla kotivoitolla
(17.3.23)

Pelicans ja Kalpa Kuopiosta aloittivat puolivälieräväännöt Lahdessa tänään. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi Pelsujen selkeään 6- 2 voittoon, kun runkosarja oli tulossa päätepysäkille. Ottelusarjassa odotusarvot lahtelaisittain ovat kovat Joukkue on iskussa ja valmiina. 
Luvassa on molemmin puolin hyökkäävää ja viihdyttävää peliä. KalPakaan ei peruuttele ja vain puolusta vaan hyökkää varsin laadukkaasti. Paras seitsemästä kaavalla mennään ja Pelicansilla on kotietu.

Ottelu alkaa juhlallisesti Ilpo Kaikkosen esittämällä Maamme-laululla. 
Kiekko putoaa jäähän, Kalpa aloittaa vahvasti se hyökkää ärhäkkäästi, kun Pelicans vielä vähän näyttää jännittävän pudotuspelien avausta. Ajassa 4.36 savolaisten painostus palkitaan. Jesper Mattila iskee ottelun ja ottelusarjan avausmaalin.  Heti maalin jälkeisen vaihdon KalPa pelaa esimerkillisesti, se vyöryttää melkoisen myllykän kotijoukkueen maalille, mutta Pavel Bartosak kestää.
Omat hetkenä saa myös Pelicans, varsinkin ylivoimalla kiekko ja miehet liikkuvat, mutta tehot jäävät piippuun. Erä menee KalPalle 1-0.

2. erä

Pelicans karistaa turhat jännitykset harteiltaan ja peli tasoittuu selvästi. Alkuun se kestää mallikkaasti viiden minuutin jäähyn, jonka Anton Mylläri sai päähän kohdistuneesta taklauksesta ensimmäisen erän lopussa.
Molemmilla on erässä omat paikkansa. Mutta, kuten ensimmäisessä erässä, maalit on tiukassa.  Joni Ikonen räjäyttää kotiyleisön villiin huutoon ja tuuletukseen tasoitusmaalillaan, kun digitaalit näyttivät pelatuksi 36.29. Syöttöpisteen saavat Miikka Roine ja Leevi Tukiainen

3. erä 

Siihen lähdettiin kutkuttavasta tasatilanteesta. Mitä pidemmälle erää pelattiin sitä enemmän kotijoukkue vyöryttää hyökkäyksiään vastustajan maalia kohti. 2-1 maalin ja playoffs-kamppailun ratkaisumaalin tekee Tyler Kelleher Ben Bloodin syötöstä. Pelicans kestää KalPan lopun vyörytyksen ja nappaa makean voiton. Kotiyleisö juhlii.

Matka on toki vasta alussa, neljä voittoa tarvitaan, mutta tästä on hyvä jatkaa. Niin toteaa myös hallista perjantai-iltaan poistuva Pelicans-fani, joka hihkaisee: kiva olla tänään lahtelainen. Mieleeni palautuu muutaman vuoden takainen Pelicansin pääomistajan Pasi Nurmisen haastattelu, jossa hän sanoi allekirjoittaneelle: Mitä täällä Lahdessa olisi pimeinä talvi-iltoina tekemistä, jos ei olisi Pelicansia? Niinpä.

Ari Tulla 

Mitalinkiilto silmissä kohti playoffs-kevättä
(10.3.23)

Pelicansin sijoitus runkosarjassa voi päätyä sijoille 4-7. Kaksi peliä ja se on sitten siinä runkosarjan osalta liigakaudella 2022-23. Pavel Bartosakin paluu maaliin ja voitto Ässistä antoi joukkueelle ja varmasti koko organisaatiolle taas lisää uskoa, pienen notkahduksen jälkeen, ja oli siten erittäin tärkeä loppuhuipennusta ajatellen. Nyt on jäljellä vain suuria ja erittäin suuria matseja. Mitalinkiilto silmissä pelikaanit rynnistävät kaukaloon, se on varmaa. Mihin se riittää sitten on toinen juttu. Lahtelaisittain sopii tietysti toivoa, että siivet kantavat. Pelkkä toivominen ei tietysti riitä. Nyt täytyy tapella entistä tiukemmin jokaisesta kiekosta ja pelata tilanteet huolellisesti loppuun saakka.

Tommi Niemelä on saanut Pelicansin hyvään lentoon tällä kaudella.


Vähän huolestuttaa vielä nuo viime viikon tappiot kotona Ilvekselle ja Kärpille. Niistä olisi pitänyt raapia ainakin muutama piste nyt jäi luu käteen. Kärpät ottelun näin, pelikaanit ei päässyt oikein missään vaiheessa selkeästi kuskin paikalle. Kärpät puolusti tylysti ja tehokkaasti ja nuori veskari Leevi Meriläinen pelasi hyvin. No, tänään (10.3.) uusi päivä kaiken muuttaa voi. Kalakukkokaupungin KalPa on sijalla neljä. kutkuttavasti pisteen edellä Pelicansia. Luvassa on tiukka kamppailu liigan neljännestä sijasta ja paremmista lähtökohdista pudotuspeleihin. Kauden kotiavauksessa syyskuussa Pelicans nitisti savolaiset 3-2, ja nyt kun on runkosarjan viimeinen kotiottelu Isku Areenalla, joukkueet kohtaavat Lahdessa molemmille huipputärkeässä pelissä. On sanomattakin selvää, että nyt jos koskaan yleisö syttyy. Halliin tulee väkeä ja luvassa on hieno kiekkoilta.
Pelicans -Kalpa Isku Areenalla pe 10.3. klo 18.30.

Ari Tulla

Liigan runkosarjassa huipennus edessä
(28.2.23)

Kun helmikuu on Liigassa taputeltu, joukkueilla on jäljellä otteluita hieman vaihtelevasti neljästä kuuteen.
Lahdessa mielenkiinto kohdistuu siihen, pystyykö Pelicans pitämään suoran pudotuspelipaikan, joka sillä nyt on aika hyvin näpeissään. HIFK on tällä hetkellä seitsemäs ja kymmenen pistettä lahtelaisia jäljessä, tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Tilanne sarjataulukossa on kaiken kaikkiaan erittäin kutkuttava. Pelicans menetti kolme pistettä sekunnissa, parissa, kun Jyväskylän vierasmatsi kääntyi dramaattisten vaiheiden jälkeen kotijoukkue JYPille. Vaivainen sekunti jäi digitaaleihin aikaa ja JYP oli iskenyt tasoituksen ja vielä jatkoajalla nappasi voiton. Joukkueiden kärkiäijät pelejä yleensä kääntää, jos ovat kääntääkseen. Niin nytkin, ensin Jerry Turkulainen iski tasoituksen ja sitten voittomaalista vastasi Reid Gardnier.

Jasper Patrikainen

Jesper Patrikainen (kuva) on saanut nyt vastuuta, kun Patrik Bartosak on loukkaantunut. Hienosto mies on pelannut. Kotipelissä Isku Areenalla nollapeli Turun Palloseuraa vastaan. Se oli tälle Lahden Pelicansin omalle kasvatille kauden kolmas nollapeli. Hyvä veskari tuo rauhallisuutta ja varmuutta pakistoon ja koko viisikkoon. Se on loppu viimeksi se perustus ja betoni, jolle joukkue kuin joukkue voi menestystä rakentaa.

Kiivas taistelu asemista kevään tärkeimpiin koitoksiin jatkuu. Seuraavaksi Pelicans saa vieraita Oulusta, kun Kärpät saapuu Lahteen. Luvassa on varmasti tosi herkullinen ja tiukka kamppailu sarjanelosen ja sarjassa kuudentena olevan Kärppien välillä.
Pelicans-Kärpät Isku Areenalla 1.3. klo 18.30.

Ari Tulla

Kunnon rymistelyä Isku Areenalla
(13.2.23)

Lahden Pelicans vankisti 4-2 voitolla HPK:sta (Hämeenlinna) asemiaan taistelussa Liigan suorasta pudotuspelipaikasta. Ottelun lahtelaisia hahmoja viime perjantaina Lahdessa pelatussa matsissa olivat kaksi maalia tehnyt ruotsalaisvahvistus Lars Bryggman ja maalivahti Patrik Bartosak. Liigapisteiden ohella pelattiin myös Hämeen herruudesta. Siitä on joukkueiden välillä pelattu kaudesta 2015-16 saakka.
Tämän kauden pystin ja 5000 euron rahapalkinnon (kuva) seuran juniorityöhön nappasi kotijoukkue Pelicans.Ottelussa nähtiin, varsinkin sen toisessa erässä, kunnon rymistelyä, reipasta taklauspeliä, mutta ei kuitenkaan mitään sikailua tai törkytaklauksia.
Jossain kohtaa tuli tunne, että Pelicans tekee jäällä vain minimin, kestääkö 60 minuutin jänne, tuleeko HPK vielä takaa rinnalle ja ohi. Jänne kesti, vaikka Pelicans syyllistyi välillä vähän liiankin hienoon, suoraviivaisempi peli olisi saattanut tuoda maalin tai pari lisää?

Viimeisessä erässä HPK:n Eetu Liukas ja Pelicansin Ben Blood heittivät varsin teatraalisesti hanskat ja kypärät jäähän ja aloittivat lyhyen nyrkkeilymatsin, ennen kuin tuomarit tulivat väliin. Mielestäni arvoton näytelmä ja ei mitenkään sopinut pelin yleiskuvaan. Ottelu oli ollut aivan reilua lätkää puolin ja toisin siihen saakka.
Nostihan se hetkellisen huutomyrskyn hallissa, mutta varmasti myös jakoi selkeästi yleisön mielipiteitä. Monien mielestä, aika kun on jo Liigassa ajanut näistä ns. showtappeluista ohi. Nopeasti saattoi myös laskea, kumpi joukkue tuossa kahakassa enemmän hävisi.
No, se oli tietysti se joukkue, joka hävisi myös ottelun.

Ari Tulla

Pelicans voittoputkessa – alkuvuoden aallonpohja ohi
(9.2.23)

Alkuvuodesta Pelicans seilasi syvissä vesissä ainakin tuloksellisesti. Yhdeksästä ottelusta ennen kurssin kääntänyttä JYP-kotipeliä, Pelicans oli voittanut vain vaivaisen yhden ottelun. Ankeuden huippu oli matsi Tapparaa vastaan. Siinä tuli turpaan puhtaasti 0-5. Oli siis kasvojen pesun paikka.

Ja sen pelikaanit kyllä tekivät onnistuneesti. Jo ottelun ensimmäinen erä JYPiä vastaan näytti mitä tuleman piti. Tuttua, kauden aikaisemmista kotipeleistä nähtyä väkevää pörräämistä vastustajan maalilla, tolpat kolisivat vastustajan päädyssä. Pelin painopiste oli saatu sinne missä sen pitää olla. Kultakypärä Lukas Jasek iski jo pelin alussa 1-0. Pahimmat paineet putosivat kaanien hartioilta, ja kun Elias Vilen vielä iski kotijoukkueen 2-0 johtoon ajassa 10.14,, näytti se vapauttaneen Pelicansin. Homma näytti siltä, että tätä matsia ei enää anneta vastustajan kontrolliin. Eikä annettu.
Jyp (Sami Niku) sai kavennuksen Patrik Bartosakin imaisun ansiosta, mutta maanmies Jasek tyylitteli loppuluvut 3-1 tyhjiin ja se oli siinä.

Elias Vilen


Tuosta matsista alkoi Pelicansin nyt neljän ottelun mittainen voittoputki. Saako se jatkoa, kun huomenna 10.2. Isku Areenalle saapuu vieraita ritarikaupungista?
Silloin taas ennen ottelua hartaana veivataan ja veisataan J.H. Erkon kirjoittama hämäläisten maakuntalaulu: On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallihin!
Toivottavasti hartaus jää siihen ja itse kaukalossa nähdään iloista jääkiekkoa, josta yleisö nauttii.
Pelicans-HPK Isku Areenalla 10.2. klo 18.30.

Ari Tulla

Pelicans tarvitsee uuden alun
(27.1.23)

Lahden Pelicansin loistava alkukausi on vaihtunut apeuteen ja synkkyyteen. Pelicans on raapinut viimeisestä kymmenestä ottelusta ainoastaan kolme voittoa. Seisemän kertaa on tullut niin sanotusti lunta tupaan. Viimeksi Tapparaa vastaan pelatun kotiottelun jälkeen joukkueen pääkäskijä Tommi Niemelä joutui pyytämään anteeksi, ja aivan syystä, kotiyleisöltä joukkueensa perin surkeaa esiintymistä Isku Areenalla. Tampereen Tappara oli lyönyt pussinokat kanveisiin puhtaasti 5-0. Siinä matsissa Pelicansilta ei onnistunut mikään, ei puolustus eikä hyökkäys. Paikallisradion selostajakaan ei tiennyt olisiko itkenyt vai nauranut kotijoukkueen esitykselle. Kuvaavaa oli hänen kommenttinsa 5-0 maalin jälkeen: Ja nyt Tappara iskee maalin, peli on 5-0, mutta siitä viis!


Seuraavana päivänä tuon Tappara-matsin jälkeen tuli heti reissu Vaasaan ja sielläkään ei kunnian kukko laulanut, ihan nollille Pelsut ei maalien suhteen sentään jäänyt, mutta pisteet jäivät tukevasti Sportille. Joskus valmentajat ja pelaajat sanovat tappiopelin jälkeen, että hyvä, kun heti seuraavana päivänä tulee uusi peli ja saa taas uuden mahdollisuuden. Nyt se ei ollut hyvä. Tyly Tappara-tappio jyskytti pelaajien takaraivossa matkalla Vaasaan ja taisi jyskyttää ainakin osalla pelaajista vielä Vaasan hallin jäällä.


No, summa summarum, elämä menee eteenpäin ja niin myös kiekkokausi, mitään lopullista Pelicans ei ole toki tietenkään vielä menettänyt. Uusia pelejä tulee ja sitä myötä uusia mahdollisuuksia. Seuraavan kerran jo nyt viikonloppuna. Lauantaina tulee kylään JYP Päijänteen pohjoispuolelta. Joukkueet iskivät viimeksi joulukuussa täällä Lahdessa yhteen, tuon koitoksen kotijoukkue vei niukasti 4-3. Luvassa on siis varmasti mielenkiintoinen kamppailu sarjapisteistä.


Jyp on pelannut ennakko-odotuksiin nähden heikon kauden. Toisaalta siellä on kaiketi menossa Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen johdolla vähän pitempiaikainen menestykseen tähtäävä projekti, joka tietysti ottaa oman aikansa. Katseet ovat enemmän tulevassa ja tulevissa kausissa.
Pelicans vs. JYP Isku Areenalla lauantaina 28.1. klo 17.00.

Ari Tulla

Tammikuun raastavat taistot
(19.1.23)

Tammikuun pitkinä ja pimeinä iltoina ratkaistaan Liigassa jo paljon tulevia asetelmia ja askelmerkkejä ajatellen kevään pudotuspelejä. Kuuden kärki, suoraan pudotuspelipaikassa kiinni olevat joukkueet ovat: Lukko, Tappara, Ilves, Pelicans, KalPa ja TPS. Kärpät on seitsemäntenä aivan turkulaisten tuntumassa.
Mitään ei ole vielä kirkossa kuulutettu tämän osalta. Rauman Lukolla on selkeä sarjajohto, mutta se on toki pelannut neljä matsia enemmän kuin sarjakakkonen Tappara, joka tällä viikolla raivasi tiensä toisen kerran peräkkäin CHL:n finaaliin. Tampereen joukkueet Tappara ja Ilves ovat repäisseet pientä eroa neljäntenä olevaan Pelicansiin, jonka takana vaanivat aivan tuntumassa KalPa ja TPS.


Jututin reilu kuukausi sitten Suomen Lomapostin 2022-23 talvinumeroon Pelicansin hyökkääjä Joni Ikosta. (Juttu luettavissa: www.lomaposti.fi). Tällä hetkellä, kun kautta on pelattu 40 kierrosta, Ikonen on pussinokkien paras maalintekijä 14 osumallaan. Ikonen kertoi, että ”Lahdessa on nyt hyvä nippu ja tavoitteena on suora pudotuspelipaikka keväällä.”

Tuon haastattelun aikaan joukkueella meni ihan mukiinmenevästi. Viime aikoina taas pelikaanin lento on ollut varsin vaappuvaa. Takkiin on tullut neljästi peräkkäin. On sanomattakin selvää, että nyt on ryhtiliikkeen paikka. Hyvä mahdollisuus siihen avautuu jo nyt perjantaina (20.1), kun KooKoo Kouvolasta saapuu Isku Areenalle. Illan ottelu alkaa kello 18.30.

Pelicans on ollut kauden yksi positiivisimmista yllättäjistä. Kauteen lähdettäessä siihen ei moni Lahden ulkopuolella juuri luottanut. Ennakkoarvioinneissa se luokiteltiin jämäsijoille. Pussinokka on näyttänyt näille arvostelijoilleen pitkää nenää. Mielenkiintoinen kiekkokevät tulossa niin Lahdessa kuin muuallakin.

Ari Tulla

Liiga- puolet runkosarjasta tahkottu
(13.12.22)

Kotoinen Liiga on jäämässä pian joulutauolle ja Pelicans se vaan keikkuu yhä sarjakärjen tuntumassa. Loppukesän ja alkusyksyn veikkauksissa eikä ns. asiantuntija-arvioissa ei moni tähän uskonut. Mutta näin vain on. Viimeksi lauantain (10.12.) jännityskamppailussa Jyväskylän JYPiä vastaan Isku Areenan yleisön nosti villiin huutoon Tapparan hyljeksimä Tyler Kelleher, joka iski pelikaaneille voittolukemat 4-3. Loppuun asti kuuluu pelata, on vanha kulunut sanonta, ja loppuun asti kotijoukkue taisteli ja sai myös siitä palkinnon, kolme tärkeää sarjapistettä.

Matsi vaikutti jotenkin aika valjulta vielä toisen erän puoliväliä lähestyttäessä, mutta kolmannen erän molempien joukkueiden kiivas valmius taistella sarjapisteistä tosissaan toi hienosti eloa matsiin. Maaleja iskettiin vuorotahtiin. JYPin kehutulla maalivahdilla Veini Vehviläisellä ei ollut ihan paras päivänsä, eka maali meni ainakin varsin helposti rysään. No, aina ei voi onnistua. Kotijoukkue sen sijaan onnistui kehittämään loistavan kirivaihteen päälle kolmannessa erässä. Se nousi viime minuuttien maaleilla 2-3 tappiosta 4-3 voittoon ja pisteet jäivät mastokaupunkiin. Seuraavan kerran Lahdessa nähdään liigakiekkoa jo huomenna keskiviikkona ( 14.12.), kun Vaasan Sport tulee Pelicansin vieraaksi.
Vaikka Pelicans on alkukaudesta suoriutunut jäällä erinomaisesti, kotiyleisö ei ole sitä syystä tai toisesta löytänyt. Lauantain JYP-pelissäkin yleisöä lehterillä oli vain rapiat 2800. Jotenkin kaukaisilta tuntuvat ne ajat, kun SaiPakin veti tuvan täyteen, kerrankin 5200 katsojaa. Tosin myös Lappeenrannasta oli silloin iso määrä busseja hallin parkkipaikalla, mutta kuitenkin.

Katotaan herääkö lahtelaisyleisö, kun tosipelit lähestyvät keväällä. Niistä, siis tosipeleistä, joilla yleisesti tarkoitetaan pudotuspelejä eli playoffs-otteluita, juttelin hiljattain Pelicansiin täksi kaudeksi siirtyneen Joni Ikosen kanssa. Ikosen mietteitä niistä ja muutoinkin miehen kuulumisista ja urasta voit lukea pian ilmestyvästä talven Suomen Lomapiste-lehdestä.

Ari Tulla

Pelicansin pelaajat kiitämässä taas kerran omaa
veskariaan hyvin tehdystä työstä ottelun jälkeen.

Hämeen herruus jäämässä Lahteen?
(28.11.22)


Lauantaina pelattiin Hämeen herruudesta Pelicansin ja HPK:n välillä osaottelu numero kaksi. Edellisen HPK:n isännöimän kamppailun lahtelaiset olivat voittaneet niukasti 2-1. Ei nytkään maaleilla mässäilty. Pelikaanit ottivat kuitenkin ryhtiliikkeen ja pesivät kasvonsa kotiyleisön edessä, voitto jäi mastokaupunkiin, tällä kertaa 3-1 numeroin. Nyt ei ollut oikein enää varaa hävitä omien fanien edessä Isku Areenalla. Neljäs kotitappio perätysten olisi ollut jo liikaa, osa katsojista kun äänestää varsin herkästi jaloillaan ja pikkujoulukauden kotipelien myyntiä se ei ainakaan olisi edistänyt.

Jasper Patrikainen.

Ottelun sankariksi nousi Pelicansin veräjänvartija Jasper Patrikainen. Nollapeli olisi ollut haarukoitavissa, mutta omien löysä maalinedustapelaaminen rikkoi nollan ja HPK pääsi kolmannessa erässä survomaan läheltä kavennuksen. Markus Nenosen maali jäi HPK:lle laihaksi lohdutukseksi, kun Pelicansin Lars Bryggman pääsi niittaamaan 3-1 loppulukemat Sakke Hämäläisen ja Iikka Kangasniemen hyvästä esityöstä, digitaalit pysähtyivät aikaan 57.14. HPK ei saanut enää kunnon kirivaihdetta päälle ja loppu oli pelikaaneille vain voiton varmistelua. HPK jätti itsestään vaisun kuvan. Odotin lepoedulla matsiin lähteneeltä joukkueelta enemmän, mutta ei. Vain ajoittain se pystyi tai oikeammin innostui vahvaan prässäykseen ja vaipui taas pian jotenkin suosiolla altavastaajan rooliin.

Pelicans jatkaa sarjakakkosena ja HPK majailee sijalla 12., säälipleijariviivan alapuolella. Ottelua oli seuraamassa 3155 katsojaa, Hämeenlinnasta oli tullut kolme bussillista Kerho-faneja, joten mukava kilpalaulantaa kuultiin myös faninurkkausten kesken. Tässäkin Pelicans vei voiton mies/ naisylivoimansa ansiosta.

Ari Tulla